nl
Over

BarBara Hanlo

PEP (Purple Earth Productions) is een onafhankelijke productiemaatschappij van BarBara Hanlo, beeldend kunstenaar en filmmaker, woont en werkt in Amsterdam, produceert haar eigen films en projecten.

Hanlo realiseerde in de afgelopen jaren een aantal films en verschillende projecten. Over een van de laatste films: ‘Als een vlieg naar de vlam’, schreef Hanneke Groenteman: “Het is een klein wonder, dat iemand zoiets moois kan maken.”

Sinds 1993 hebben al haar films hun wereldpremière beleefd op het International Film Festival Rotterdam om vervolgens op filmfestivals in binnen- en buitenland te draaien. Hanlo ontving voor het maken van haar films subsidie van o.a. het  Nederlands Film Fonds, ThuisKopie Fonds, Provincie Noord Holland.

Evenals haar films zijn haar fotowerken experimenteel en poëtisch. Hanlo kreeg werkbeurzen van het Fonds BKVB (Mondriaan Fonds) voor de ontwikkeling van haar fotografische werk.

Overige activiteiten
In samenwerking met andere kunstenaars realiseerde zij een aantal installaties en projecten o.a. met Jeroen Kee de installatie IN EEN OGENBLIK, in puntWG in Amsterdam, met Anne-Marie van Sprang de video installatie SCULPTUUR, met radiomaker Laura Stek 'God dank ik ben tenminste vrij' een VPRO OVT Radiodocumentaire.

Op het gebied van adviseren en organiseren van kunstprojecten heeft Hanlo ervaring. Zij adviseerde voor het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) en voor het Stimuleringsfonds (Media fonds)

Maakte deel uit van de jury Noordelijk filmfestival. En was als observer betrokken bij het Maurits BInger Fiim Instituut

Zij organiseerde kunstmanifestaties met het kunstenaars initiatief stichting AtelierWG, waarvan zij van 2010-2018 voorzitter is geweest en samen met het bestuur de projectruimte puntWG en airWG (Artist in residence) op de kaart heeft gezet.

In 1999 richtte zij de Jan Hanlo Essayprijs op, een tweejaarlijkse literaire prijs voor essayistiek, waarvan zij al meer dan 20 jaar voorzitter is.

In het kader van cultuureducatie ontwikkelde zij samen met Elsbeth Horneman het project Verzameling van een basisschool, waarvoor de boek publicatie Mijn mooiste/Mijn lelijkste uit verkoren werd tot een van de ‘Best Verzorgde Boeken’.

Als docent- en gastdocent doceerde zij op verschillende kunstacademies (KABK Den Haag, HKU Utrecht, Gerrit Rietveld Academie Amsterdam. Acdemie voor Theater en Dans Amsterdam)

Tentoonstellingen - Selectie

2019

Video installatie, Voor een mus is mijn huis een rots, Boslab, Amsterdamse Bos

2014

Solotentoonstelling, installatie HORTUS, puntWG

2013

BOOK OF LIFE, AtelierWG Amsterdam

2006

SLAPER, instalatie, Festival a/d werf, Utrecht en Lloyd Hotel, Amsterdam

1998

Groepstentoonstelling FILMBLIK #98, Den Haag

1995

Groepstentoonstelling Kunst Centrum, Bergen 

1993

Groepstentoonstelling De leerschool der Photografie, 'Breda fotografica' Lokaal 01 Breda, 1993  

1992

Groepstentoonstelling 'Tricolours' Atelier WG, Parijs

1990

Solotentoonstelling Galerie A';pert, Amsterdam

1989

Groepstentoonstelling 'Het denken dat ziet', Eindhoven en Maastricht  

1988

Groepstentoonstelling '{stipendia 86 - 87)' WVC, Amsterdam  

1979

Groepstentoonstelling APA International Photography Japan

Films

2017

PHOTOGRAFIEN (in ontwikkeling, verwachte uitbreng 2024)

2009

Een rechtschapen mens heeft niets te verbergen

2008

Het moeras

2007

Als een vlieg naar de vlam

2006

Slaper

2003

Doorgeven aan betreffende

2000

Om nooit te vergeten

1999

Circular objects in several movements

1997

Er stak een wind op

Het venster

1994

Onder de bomen

1993

Dichter bij de zee

1991

Jan Hanlo, en die man ben ik zelf

1987

Schaduw