nl
film
Als een vlieg naar de vlam
info Informatie
Sluit
Als een vlieg naar de vlam

Synopsis

'Ik ben niet bijzonder verlangend om Amerika of Australië te zien, maar Afrika, ik kan er zelf de reden niet van opgeven, misschien uit instinct. Als een vlieg naar de vlam’, schrijft Alexandrine Tinne in 1860. Wat bezielt een rijke jonge vrouw uit de negentiende eeuwse high society van Den Haag om als een bezetene en nog wel ‘als een vlieg naar de vlam’ naar Afrika te willen reizen en wat is dat instinct?

Alexandrine Tinne(1835-1869) was iemand die zich begaf op de rand van het leven. Ze had het lef om voor zichzelf te kiezen. Nadat haar moeder en haar personeel overleden zijn en zij alleen in Egypte achter blijft, besluit ze om nooit meer terug te gaan naar Den Haag. Ze blijft reizen. Haar ondernemingen worden steeds gevaarlijker. Ze wordt gewaarschuwd voor de gevaren waar zij op afgaat maar niemand kan haar tegenhouden. Haar instinct domineert!

De film ‘Als een vlieg naar de vlam’ is gemaakt uit het perspectief van de thuisblijver die zich na het lezen van de brieven, voorstelt wat zich heeft afgespeeld. De fotografie heeft de vormgeving van de film bepaald doordat Alexandrine Tinne een van de eerste vrouwen was die zich met fotografie bezig hield. Bovendien werd er tijdens haar verblijf in de Oriënt voor het eerst 'de andere cultuur' gefotografeerd om de achterblijvers in Europa waarheidsgetrouwe beelden te laten zien. Het is een eenentwintigste eeuwse ontdekkingsreis door de archieven waar de negentiende eeuwse foto’s in dozen liggen opgeslagen. Een film waarin ‘het avontuur’ tussen de regels door zichtbaar wordt.

Bekijk de film Als een vlieg naar de vlam op het online streaming-platform IFFR Unleashed

Specificaties

taal: Nederlands/Engels ondertiteld
lengte: 62 minuten
première: Internationaal Filmfestival Rotterdam 2007
regie: BarBara Hanlo
scenario: BarBara Hanlo
productie: PEP
sales: PEP / Eye Filmmuseum Amsterdam
camera: BarBara Hanlo
montage: Jan Wouter van Reijen
geluid: BarBara Hanlo/Frank van der Weij
cast: Karim Traïdia
festivals en vertoningen: International Filmfestival Rotterdam 2007 / Nederlandse Film Festival 2007 / Calabria Filmfestival Consenza, Italië 2007/ Filmtheater Rialto Amsterdam 2008 / Instituut Néerlandais Parijs 2008 / Nederlands Vlaams Instituut In Cairo, Egypte 2009 / Filmmuseum Amsterdam, International Women's Day 2010 / Pulchri Studio' Den Haag 2012

Online streming: IFFR Unleashed
mede mogelijk gemaakt door: Filmfonds, ThuiskopieFonds

Rialto Podium

'Zaterdag 19 januari interview ik regisseur BarBara Hanlo, aansluitend op de vertoning van haar film Als een vlieg naar de vlam (62 min.), in filmtheater Rialto in Amsterdam. 16.00 uur.
Ik heb de film al mogen zien, en het is een klein wonder, dat iemand zoiets moois kan maken. Ik kende Barbara Hanlo nog niet als kunstenaar, maar verheug me erop haar te leren kennen. Als je deze film ergens kan zien (wie weet ooit op tv), MIS HEM NIET.'

Hanneke Groenteman (website 2008)