nl
foto
project
in de tuin
info Informatie
Sluit
in de tuin

Ruim 35 jaar onderhoud ik een binnentuin op het WG terrein in Amsterdam Oud West. Het begon in 1985, kort nadat ik mijn intrek had genomen in mijn atelier. Het oude laboratorium op de begane grond van het gewezen ziekenhuis, leek mij de beste lokatie voor mijn werkzaamheden.

Ik keek uit op de resten van de funderingen van de gesloopte barakken van het voormalige Wilhelmina Gasthuis. Het was er kaal en rommelig. Het witte zand woei door de kieren en open ramen naar binnen. Een vevelende bijkomstigheid die mij inspireerde om daar verandering in te brengen. Samen met mijn geliefde heb ik een plan gemaakt voor de aanleg van de tuin. Mijn grootste wens was een vijver met een waterlelie. Die kwam er als eerste en is er nog steeds.

Om de tuin verder te kunnen aanleggen bestelde ik een paar kub zwarte aarde en verplaatste die met een kruiwagen van de straat naar de tuin. We verzamelden planten uit tuinen van vrienden en familie en zaaiden gras in. De tuin die ontstond, grenst aan onze ateliers en groeide uit tot een klein paradijs, een kunstwerk waar wij, met buren, buurtbewoners en toevallige passanten dagelijks van genieten.

Tot op de dag van vandaag stoppen mensen om hun bewondering uit te spreken als ik in de tuin aan het werk ben.