nl
film
installatie
Slaper
info Informatie
Sluit
Slaper

Synopsis

Je gaat alleen een kamer binnen. Temidden van haastig verspreide spullen ligt een vrouw op bed, met haar jas nog aan. Ze slaapt. Wie is ze, waarom ligt ze hier? Je hoort haar gedachten en valt midden in een verhaal: dat zij droomde dat zij sliep, dat iemand binnenkwam en nu naast haar zit. En die persoon ben jij. Droom en werkelijkheid raken verstrikt. Wat is jouw rol, wat is de hare?

Slaper is een performance die men alleen bezoekt en duurt circa 10 minuten.

De samenwerking tussen theatermaker/beeldend kunstenaar Jeroen Kee en filmmaker/beeldend kunstenaar BarBara Hanlo resulteerde in een intrigerende confrontatie tussen film en werkelijkheid. In een kamer fungeert een filmscherm als een groot spiegelbeeld, waarbij dat beeld op subtiele wijze van de werkelijke kamer afwijkt.

Op een dag in het Lloyd Hotel kwam een bezoekers, nadat hij de performance had ondergaan, naar mij toe en vertelde mij dat hij het boek van Rüdiger Safranski Wieviel Wahrheit braucht der Mensch? (Hoeveel waarheid heeft de mens nodig) aan het lezen was.
Safranski citeert in dit boek een beroemd Chinees sprookje. De bezoeker vertelde mij het sprookje en liet mij de pagina uit het boek van Safranski zien waar hij dit net gelezen had. Hij zag overeenkomsten tussen het sprookje en de performance.

Een kunstenaar is jaren bezig aan een enkel schilderij. Hij wordt oud en eenzaam. Als het werk dan eindelijk af is nodigt hij zijn overgebleven vrienden uit om naar het schilderij te komen kijken. Ze staan voor het schilderij dat een park met een smalle weg, die leidt naar een klein huis op een heuvel, voorstelt. Op het moment dat de gasten hun mening willen geven over het schilderij en zich omdraaien om het de kunstenaar te vertellen is deze verdwenen. Ze kijken weer naar het schilderij en zien dan de kunstenaar in zijn schilderij op de weg lopen naar het huis. Hij opent de deur draait zich nog eenmaal om naar zijn vrienden en gaat naar binnen. Hij doet de deur achter zich dicht.

De bezoeker zag de vrouw in de performance als het ware ook verdwijnen in haar eigen werkelijkheid.

Een installatie van Jeroen Kee en BarBara Hanlo
performance: Geerten Ten Bosch

premiere: Huis a/d werf, Utrecht 2006
Lloyd Hotel Culturele Ambassade, Amsterdam 2006
mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Huis a/dWerf en Lloyd Hotel