nl
film
PHOTOGRAFIEN
info Informatie
Sluit
PHOTOGRAFIEN

Synopsis

‘Topografische Carte de Visite’ worden ze genoemd, kleine handgemaakte foto’s van populaire bezienswaardigheden die door de nieuwe vakfotografen aan de eerste toeristen, als souvenir werden verkocht. Een doos gevuld met deze oude foto’s uit de 19e eeuw, verzameld door mijn overgrootmoeder, is na twee wereldoorlogen doorstaan te hebben, bij mij terecht gekomen en is het uitgangspunt voor deze film.

Een ‘road movie’  langs oude spoorwegen en postkoetsroutes, varend over rivieren en meren, wandelend langs natuurverschijnselen en door steden in Midden Europa (Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Tsjechië), terug naar de plekken die mijn overgrootmoeder heeft bezocht en waar de opnames zijn gemaakt. Een reis, die mij van buitenaf wordt opgelegd, waar ikzelf niet direct voor had gekozen, als ik de foto’s niet had geërfd. Een verzameling van een voorouder, waarin de genealogische lijn wordt doorgetrokken in tijd naast een geologische lijn in ruimte. Of zoals de Britse antropoloog Tim Ingold het verwoordt: ‘Retracing the lines of past lives is the way we proceed along our own.’ 

Het zijn de  kleine, verstilde, monochrome beelden, door mijn overgrootmoeder PHOTOGRAFIEN  genoemd, die de route bepalen. Een ‘caleidoscopische verkenningstocht’ door welvarende landen in Europa, met tot nu toe nog open grenzen. Wie weet hoe lang nog en wat de toekomst Europa zal brengen.

(verwachte uitbreng 2024)

Specificatie

taal: Duits en Nederlands/Engels ondertiteld
lengte: 96 minuten
première: verwacht 2024
regie: BarBara Hanlo
scenario: BarBara Hanlo
camera: BarBara Hanlo
montage: BarBara Hanlo
geluid: BarBara Hanlo
productie: PEP Purple Earth Productions
coproductie: Lex van Nes