nl
foto
project
Door de ogen van mijn vader
info Informatie
Sluit
Door de ogen van mijn vader

Telkens zoek ik naar nieuwe invalshoeken. Een paar jaar geleden vroeg een bevriende kunstenaar mij of ik geen schilderles bij hem wilde volgen. Een beetje overrompeld maar wel geintrigeerd, mede omdat hij voornamelijk aan amateurs les geeft, nam ik zijn voorstel serieus. Het onderwerp moest ik zelf bedenken, daar kon hij mij niet bij helpen.
Een week later stapte ik zijn atelier binnen met een serie dia’s van mijn vader. Ik zag het als een uitdaging en een voortzetting van mijn fotografische werk om deze na te schilderen in olieverf. Met deze nieuwe techniek wilde ik leren om het bestaande beeld volledig naar mijn hand te zetten. Het naschilderen is niet alleen goed kijken maar ook een verdieping aanbrengen, in beelden die oorspronkelijk door licht gemaakt zijn in een andere tijd.

Mijn vader observeerde het gezinsleven als een buitenstaander, een fotograaf en maakte dia's, zoals zoveel vaders in die tijd deden. Vaders werkten en maakten vakantiefoto's.
Met een blauwe stift schreef hij op de eerste dia van de reeks, het jaartal 1961. Dwars door de onderkant van het beeld, over het dek van de veerpont Kruinigen-Breskens. Met de auto op de pont,  daar begon de vakantie, van daar voer je weg naar het einde van de wereld, naar die heerlijke weken van spelen en vervelen.

Ik speel met de vergane kleuren van de dia's uit mijn jeugd en schilder tastbare herineringen op het witte doek