Coloured black and white

april 1997

“Als ik mijn ogen sluit”, schrijft BarBara Hanlo in Coloured black and white, “zijn er eerst kleuren dan beelden.” Als de kijker het boekje opent, ziet hij eerst beelden en dan pas kleuren. Hanlo geeft zwartwitbeelden een kleur door ze met een chemisch mengsel te bewerken, zoals fotografen uit de vroegste dagen van het medium reeds plachten te doen.

Het omkleuren van zwartwitfoto’s is een simpele, effectieve methode om het beeld naar je hand te zetten. Maar met het beschrijven van de methode – foto’s met kleur bewerken - doe je geen recht aan haar werk.
Het Engelstalige boekje is allesbehalve eenduidig. Het is een fotoboekje, literairboekje, kunstenaarsboekje en een handboek voor omkleuringstechnieken.

Feitelijk is het een met persoonlijke notities en gedachten gelardeerde neerslag van een onderzoek dat BarBara Hanlo op de Jan van Eijk Akademie in Maastricht begon. Ze maakte er recepten voor het omkleuren, bezeten als ze was door het verschijnsel kleur.

Die recepten zijn afgedrukt, evenals de abstracte fotografische zwart-witbeelden, die als gevolg van de chemische toevoegingen veranderen. Hanlo heeft in alle vijfhonderd uitgegeven boekjes eigenhandig de originele fotootjes ingeplakt. Ze besloot daartoe omdat reproducties in boeken altijd een ‘interpretatie zijn van het origineel’. De specifieke kleuren die ze via chemische processen liet ontstaan, wilde ze ongeschonden tonen.
Het resultaat is een bijzonder, onbenoembaar maar intrigerend boekje.